Honden

Jacht en jachthonden

Jachthonden zijn bij veel mensen populair, omdat ze graag samenwerken met mensen en meestal erg vriendelijk, actief en intelligent zijn. Door gericht fokken op jachtkwaliteiten zijn deze eigenschappen genetisch vastgelegd.

Verschillen tussen landen en culturen leidden tot verschillende jachtvormen. Door selectief fokken, in verschillende landen, ontstond een grote verscheidenheid aan soorten jachthonden. Elk jachthondenras heeft zijn eigen specifieke kenmerken en mogelijkheden, maar voor alle rassen geldt dat de hond tekort komt als hij alleen drie keer per dag een blokje om mag.

De Koninklijke Jagersvereniging (KJV) houdt zich bezig met de jacht met het geweer. De honden die daarbij worden gebruikt zijn in te delen in staande honden, spaniels, retrievers, lopende honden, zweethonden, dashonden en terriërs. Sommige honden hebben een taak ‘voor het schot’, andere worden vooral ingezet voor het werk ‘na het schot’. Ook zijn er rassen die in beide situaties ingezet worden.

U kunt de hond natuurlijk meenemen op jacht, maar deelnemen aan een jachthondentraining is ook voor honden waar niet mee gejaagd wordt een uitstekende en leuke manier om hem op te leiden.

Training van jachthonden

Van nature bezitten jachthonden de eigenschappen die zij voor hun taak tijdens de jacht nodig hebben. Die eigenschappen moeten wel ontwikkeld en in goede banen geleid worden. Het succesvol trainen van jachthonden betekent iedere dag bewust en consequent bezig zijn met de hond en veel oefenen.

Goed opgeleide jachthonden zijn onmisbaar voor de jacht. De Jagersvereniging organiseert daarom op diverse plaatsen trainingen. In deze cursus "zelfopleiding jachthonden" leert men de hond op te leiden tot een bruikbare jachthond. Naast basis gehoorzaamheid (appèl) wordt vooral aandacht besteed aan het apporteren.

 



De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.