Proef 2-tal wildredders

Als WBE zijn wij continue in beweging om met de ANV's binnen onze regio te komen tot optimale samenwerking en resultaat. Naast gedegen aandacht voor de voorkoming van predatie door vossen, kraaien etc. door gecoƶrdineerde bejaging binnen WBE verband hebben wij ook aandacht voor preventieve oplossingen zonder gebruikmaking van het geweer.

Vanuit de WBE zijn wij een proef gestart met een 2-tal wildredders om te proberen het aantal slachtoffers onder weidevogels en overige diersoorten tijdens het maaien te beperken. De wildredder bestaat uit een kastje wat is ontwikkeld bij een collega-WBE in Tubbergen. Er zit aan het 5 meter lang snoer en een 12 volt stekker aansluiting aan verbonden die in de sigaretten aansteker past. (op wens kunnen ook andere aansluitingen geleverd en gemonteerd worden).

Het apparaat zendt een hoog geluid (120 dB 2100-Hz-dubbele toon) uit in pulsen. Hierdoor hebben de dieren, bij normale maaisnelheid, de gelegenheid om op tijd weg te komen voordat de trekker met maaier eraan komt. Deze wildredder heeft een bereik van minimaal 25 meter. Het apparaat werkt goed, is de ervaring van boeren en loonwerkers. De eerste resultaten in Nederland zijn positief. Inmiddels is waargenomen dat er 60 procent minder dieren het slachtoffer worden van maaiwerkzaamheden.

Gebruikers melden meer dieren te zien weglopen/vliegen. Het is vooral bedoeld om grondbroeders, hazen en reeƫn te beschermen. In het werkgebied van de wildbeheereenheid Tubbergen zijn dit jaar, zover bekend, nog geen dieren waarvoor het apparaat bedoeld is slachtoffer geworden van maaiwerkzaamheden.

Wij hebben Tom van Tol en Mark Heijboer bereidt gevonden dit apparaat in ons gezamenlijke werkgebied te testen en wachten vol spanning de 1e bevindingen af. Indien de inzet van deze wildredders leidt tot positieve bevindingen en resultaten willen wij ons graag samen met de ANV inzetten voor de aanschaf van meerdere wildredders.


De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.